Knäckebröd
(6 bröd)

Ingredienser
25 g jäst
1 dl mjölk
1 dl riven Västerbottensost
1/2 msk kummin
1/2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl

Gör så här
Lös jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt ost, kummin, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop en deg. Tillsätt resten av vetemjölet efter hand och arbeta degen smidig. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en millimeter tunna kakor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i några minuter, så att de blir gyllenbruna och torra.

Dillsmör
(10 portioner)

Ingredienser
200 g rumstempererat smör
1 msk pressad citronsaft
1 litet knippe finhackad dill
salt och grovmalen svartpeppar.

Gör så här
Vispa smör, citronsaft och dill riktigt vitt och fluffigt med elvisp. Smaka av med lite extra salt och peppar.


Potkäse
(10 portioner)

Ingredienser
200 g Kryddost
1 dl mjölk
4 cl vodka
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
svartpeppar från kvarnen
havssalt

Gör så här
Tärna osten fint. Låt den ligga framme, väl täckt med plastfilm, i rumstemperatur i cirka 2 timmar.

Värm mjölken och vodkan tills det blir ljummet. Lägg ost och mjölk i en matberedare och mixa tills det blir en slät, bredbar kräm. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Tillsätt anis och kummin och smaka av med svartpeppar.

Låt stå kallt några timmar. Strö över rikligt med krossat havssalt vid serveringen.