Svampsoppa med potatis- och ostkräm
(10 tapasportioner)

Ingredienser
1 l svamp, t ex champinjoner
3 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 timjankvist
2 msk smör
5 dl hönsbuljong
1 1/2 dl rött portvin
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
3 msk balsamvinäger
salt och grovmalen svartpeppar

Kräm:
2-3 mandelpotatisar
1 dl mjölk
50 g riven Svecia
salt och peppar
2 msk finhackad gräslök

Gör så här
Ansa och finhacka svampen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlöksklyftor. Fräs svamp, lök och timjan i smör i en kastrull. Tillsätt buljong, vin och vatten, låt koka på svag värme i cirka 20 minuter.

Tillsätt grädden. Låt koka ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med balsamvinäger samt salt och svartpeppar.

Skala och koka mandelpotatisen. Låt den ånga av. Koka upp mjölken. Mosa potatisen och blanda den med mjölken. Rör ner osten och rör tills krämen blir helt slät. Smaka av med salt, peppar och gräslök.

Mixa soppan skummig. Lägg lite kräm i glas eller koppar och fyll på med soppa. Servera varm.