Västkustpaella
(10 portioner)

Paella (grund)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
0,5 g saffran
0,5 dl avorioris
2 dl vitt vin
0,5 l skaldjursbuljong
150 g Herrgård®, riven
2 msk smör
salt och svartpeppar

Grönsaker
5 röda kvisttomater
1 paprika
1 fänkål, finhackad
4 salladslökar, finskurna
1 msk grovhackad bladpersilja

Skaldjur
2 kokta humrar
5 pilgrimsmusslor
10 rensade minibläckfiskar
150 g skalade räkor

Skaldjursjuice
3 tomater
0,5 dl skaldjursbuljong
3 msk champagnevinäger


Gör så här

Paella (grund)
Skala, finhacka och fräs schalottenlök och vitlök med saffran och avorioris i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vin och skaldjursbuljong, låt sjuda tills riset är al dente. Tillsätt eventuellt mer vätska om det känns för torrt. Vänd ner osten och smöret mot slutet, smaka av med salt och svartpeppar.

Grönsaker
Halvera och rosta tomaterna i ugnen på 200° cirka 5 minuter. Låt gärna tomaterna vara kvar i ugnen ytterligare 10 minuter på eftervärme. Rosta och skala paprikan och tärna ner i grova bitar. Vänd ner resterande grönsaker i paellan före servering.

Skaldjur
Knäck hummerklorna så att cirka halva skalet är kvar och skär hummerstjärten i 3 bitar längs över skölden så att skalet är kvar.

Halvera pilgrimsmusslorna. Krydda skaldjuren med salt och svartpeppar. Vänd ner räkorna i paellan. Rosta hummer, bläckfisk och pilgrimsmusslor i en riktigt varm stekpanna och lägg dem separat på paellan.

Skaldjursjuice
Blanchera, skala och klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och tärna ner tomaten i centimeterstora tärningar. Blanda ner tomattärningarna i skaldjursbuljongen och vinägern, smaka av med salt och peppar.