Hårdost är inget problem för laktosintoleranta
Hårdost innehåller inga mätbara mängder laktos och kan därmed konsumeras utan problem av laktosintoleranta. Den mesta laktosen följer med när vasslen skiljs från ostmassan. Återstoden förjäses av mjölksyrabakterierna till främst mjölksyra under ostens fortsatta hantering.

Laktos (mjölksocker) är en kolhydrat som finns i mjölk och livsmedel som innehåller mjölk eller mjölkbeståndsdelar. En mindre andel av svenskarna har låga halter av det laktosspjälkandet enzymet laktas. Det medför att de endast kan bryta ner begränsade mängder laktos. Resten förjäses i tjocktarmen och ger normalt inga problem.

Vid höga laktosmängder, mer än laktosmängden i ett litet glas mjölk, kan hos en del personer uppstå problem i form av uppkördhet och gasbildning. Detta kallas laktosintolerans.

Komjölkallergi
Vid komjölksallergi utesluts alla mjölkprodukter inklusive ost. Vid komjölksallergi reagerar kroppens immunförsvar mot mjölkens proteiner. Cirka 2 %av alla barn drabbas men de allra flesta är symtomfria när de kommit upp i skolåldern. Endast ca 0,1 % har kvar sin allergi i vuxen ålder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *