Ost är ett koncentrat av mjölk vilket gör ost till ett livsmedel med högt näringsinnehåll. Två till tre skivor ost med en fetthalt på 28 % ger mellan 7 och 28 % av rekommenderat dagsbehov för en vuxen kvinna av vitamin A, riboflavin, niacin, vitamin B12, kalcium, fosfor, zink och selen.

Ost innehåller mycket protein och proteinet är av hög biologisk kvalitet. Ost finns i flera olika fetthalter. Omkring en tredjedel av fettet i ost utgörs av omättade fettsyror.

Mest kalcium i hårdost
Ost innehåller betydande mängder vitaminer och mineralämnen. Tillsammans med mjölk är ost vårt kalciumrikaste livsmedel. Mest kalcium finns i hårdost. Ost med hög vattenhalt, t ex färskost och mjukost, innehåller mindre kalcium. Tre skivor hårdost innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk.

Näringsvärdet varierar mellan olika ostsorter. Mjölkråvarans sammansättning varierar med årstiden vilket ger upphov till vissa variationer liksom lagringstidens längd. Ost med låg fetthalt innehåller mer protein, kalcium och vattenlösliga vitaminer än ost med hög fetthalt. Mängden fettlösliga vitaminer är störst i ostar med hög fetthalt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *