Ost finns i alla kulturer över hela världen och är ett av våra absolut äldsta livsmedel. Metoden att ysta ost är mycket gammal. Förr var mjölk en säsongsvara och metoden att tillverka ost kom egentligen till som ett sätt att konservera mjölken. Tekniken att ysta med löpe är känd sedan
åtminstone 5000 år tillbaka i både den mesopotamiska och egyptiska forntidskulturen. Ostens historia går parallellt med vinets och i båda fallen finns mer eller mindre trovärdiga historier om dess ursprung. En av historierna säger att våra förfäder upptäckte att löpet hade förmåga att fälla ut kaseinet ur mjölken i samband med att de slaktat en kalv och fann att kalvens
mage var fylld med ystad mjölk.

En annan historia säger att den första osten uppfanns för sådär en 9000 år sedan, när en arabisk köpman vaggade fram på en kamel genom öknen. Med sig hade han en skinnpung fylld med getmjölk.

När han öppnade den för att svalka sig, upptäckte han att värmen och kamelens vaggande omvandlat mjölken till ostmassa och vassle. Köpmannen smakade och fann att det var gott. Han och hans kolleger tros ha bidragit till ostens spridning över världen.

Ostsorter

Det finns många olika ostsorter såväl i Sverige som utomlands. En ostsort som tillverkas och konsumeras i flera olika länder finns i regel beskriven i ett regelverk som kallas Codex Alimentarius. Där beskrivs bl a ostsortens utseende, lukt och smak. Regelverket finns för att inga oklarheter ska uppstå om vilka krav ostsorten ska uppfylla i samband med internationell handel.
Exempel på sådana ostsorter är Emmentaler, Edam och Cheddar.

Varumärkesskyddade ostar

Flera av våra svenska hårdostar är en del av vårt kulturarv och det är viktigt att vi behåller rätten till dessa varumärken. Varumärken godkänns och registreras hos Patent- och Registreringsverket eller EG-varumärkesmyndigheten i Alicante, Spanien. När registreringen är klar är varumärket
skyddat och får enbart användas av varumärkesinnehavaren.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *