Naturlig nytta
Mjölk är nyttigt, det får vi lära oss från barnsben. Eftersom hårdost är mjölk i koncentrerad form, finns nyttan naturligt i osten.

Kalcium viktig ingrediens
Det är viktigt att vi får tillräckligt med kalcium, framför allt i unga år. Upp till 25-årsåldern arbetar kroppen med att bygga upp skelettet, något som kräver kalcium i tillräckliga mängder. Kalciumbrist kan ge benskörhet på äldre dar.

Det finns fler nyttigheter än kalcium i svensk hårdost. Genom att använda osten som smörgåspålägg, i sallader eller i annan matlagning berikas kroppen även med proteiner, vitaminer och spårämnen som till exempel zink och selen.

Fett inte alltid onyttigt
Ost innehåller också fett, i varierande grad. Det som inte alltid kommer fram i debatten är att vi faktiskt behöver fett i lämpliga mängder för att må bra.

Den som vill fortsätta njuta av svensk ost, men samtidigt behöver minska sitt fettintag av någon anledning, kan med fördel välja någon av flertalet magrare ostar som finns i ostdiskarna. Ju magrare ost, desto mer proteiner, mineralämnen och vitaminer som till exempel folat och B12.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *