Ost med kulturhistoriska anor
Hushållsost är ett exempel på riktigt gammal och intressant svensk kulturhistoria. Vintrarna i Sverige var långa och kalla för några hundra år sedan. Det var en fråga om att överleva vintern för både människor och djur. Det var på självhushållets tid. Därför var det ett oerhört framsteg när man lärde sig att göra en lagringsduglig ost av den lilla ”mjölkskvätt” som blev över under sommaren. (På vintern stod korna i sin).

Passande namn
Hushållsost är av litet format och tillverkas utan komplicerad ostpressningsutrustning. Den är från början anpassad för att göras hemma i köket med dom hjälpmedel som finns där. Osten kallades ursprungligen för t.ex. bondost, korgost, kilo-ost eller gårdsost. Från slutet på 1800-talet går den under namnet Hushållsost, ett passande namn eftersom det var just i hushållet den tillverkades.

Sveriges populäraste ost
Efterhand som mejeriindustrin utvecklats har Hushållsosten, med bibehållen traditionell tillverkningsteknik, blivit alltmer populär hos konsumenterna. Den är nu Sveriges i särklass populäraste ost.

EU-skydd
Tillverkningstekniken för Hushållsost har blivit skyddad inom hela EU genom att EU-kommissionen den 9 februari år 2004 utnämnt Hushållsost till en ”Garanterad Traditionell Specialitet”. Ett internationellt erkännande på högsta nivå av en svensk osttradition.

Egenskaper
Grynpipig. Halvhård, cylindrisk ost. Smidig konsistens, mild, svagt syrlig. Konsumtionsfärdig normalt efter minst en månads lagring.

Användning
Osten är lätt att skiva och passar bäst som smörgåspålägg men även i t ex ostsallader.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *