Hållbarhet och förvaring
Hårdost är en färskvara med lång hållbarhet. Ost kan förvaras i temperaturer upp till +10° men håller sig allra bäst om den förvaras i kylskåp. Jämfört med mjölk så har ost lägre vattenhalt och högre salthalt vilket gör det svårare för mikroorganismer att trivas och därmed ökar hållbarheten.

Förvara varje ostsort för sig, annars kan de ta smak av varandra. Ostar med stark smak eller arom förvaras bäst i aluminiumfolie. För övriga ostar fungerar det alldeles utmärkt med plastpåse, plastfolie eller plastburk med lock.

Det är viktigt att förpackningen är torr och fräsch. I en fuktig förpackning är det lätt att osten börjar mögla.

Frysförvaring
Ost går bra att frysförvara i upp till tre månader. Längre tid kan ge smakförändringar. Bäst är att frysa osten riven. Hela ostbitar blir gärna lite smuliga i konsistensen när de tinat. Fryst ost går utmärkt att använda i matlagningen och är den riven behöver den inte tinas utan kan användas direkt från frysen.

Om osten börjar mögla
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så behöver inte hela osten kastas utan det räcker att man skär bort möglet samt en centimeter av osten runt det mögelangripna området.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *